AGENDA DORA FORUM 2023

Dzień zero - 24 października

Dodatkowo płatne warsztaty fakultatywne onsite dla chętnych

Sala Private Dining Room w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport

8.30 - 16.30
Warsztaty: Organizacyjno-prawne aspekty rozporządzenia DORA w praktyce - limit maks. 30 uczestników

Wszystkich zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na tematy organizacyjno-prawne w kontekście rozporządzenia DORA zapraszamy na dodatkowe warsztaty onsite dzień przed konferencją DORA Forum. W trakcie warsztatów uczestnicy dowiedzą się szczegółowo i w praktyczny sposób o obwarowaniach prawnych rozporządzenia, tematach związanych z procedurami zakupowymi usług ICT oraz zarządzaniem incydentami.

Dzień pierwszy - 25 października

Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport

8.00 - 9.00
8.00 - 9.00 | 60min
Rejestracja uczestników i poranna kawa
9.00 - 9.10
9.00 - 9.10 | 10min
Powitanie uczestników i otwarcie konferencji
Dyrektor Programowy
Evention
9.10 - 9.30
9.10 - 9.30 | 20min
DORA w optyce nadzoru finansowego
Dyrektor Zarządzający Pionem Bezpieczeństwa
UKNF
9.30 - 11.00
BLOK TEMATYCZNY: Zapewnienie cyberodporności organizacji
9.30 - 9.50 | 20min
Prezentacja
Wdrożenie DORA - między zgodnością a transformacją. Działać już teraz czy jeszcze czekać?
Dyrektor w Zespole Cyberbezpieczeństwa
PwC Polska
Senior Manager w Zespole Zarządzania Ryzykiem Technologicznym
PwC Polska
Panel dyskusyjny
9.50 - 10.30 | 40min
Panel dyskusyjny
Jak sprawić, by DORA posłużyła rynkowi – czy jest optymalny poziom cyberodporności instytucji finansowej?
Moderator:
Sekretarz Rady
Evention
Paneliści:
Dyrektor departamentu cyberbezpieczeństwa
PKO BP

IT Audit Manager VeloBank
Prezes ISACA Katowice Chapter

Koordynator Grupy DORA
Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji

Wiceprezes Zarządu
Fundacja Polska Bezgotówkowa
10.30 - 10.40 | 10min
Prezentacja
Komentarz technologiczny: DORA a rola nowoczesnego dostawcy rozwiązań ICT dla sektora finansowego.
VP/CTO
Euvic Solutions
10.40 - 10.50 | 10min
Prezentacja
Komentarz technologiczny: DORA a zapewnienie cyberodporności poprzez wykrywanie zagrożeń, tworzenie odpornego backupu i odzyskiwanie danych zgodne z SLA.
Enterprise Account Executive
Commvault
10.50 - 11.00 | 10min
Prezentacja
Q&A do sesji

Wszystkich uczestników zapraszamy do sesji pytań i odpowiedzi. Na wszystkie wątpliwości odpowiedzą nasi eksperci występujący w danym bloku konferencji. Będzie to doskonała okazja do pogłębienia swojej wiedzy na temat poszczególnych filarów DORA.

11.00 - 11.25
11.00 - 11.25 | 25min
Przerwa kawowa
11.25 - 12.30
BLOK TEMATYCZNY: Zarządzanie ryzykiem technologicznym
11.25 - 11.40 | 15min
Prezentacja
Jak budować dojrzałość procesu identyfikacji i oceny ryzyka związanego z ICT? Praktyczne wskazówki zarządzania złożonym środowiskiem technologii.
CITSO, Head of IT Security and Compliance Team
ERGO Hestia
Panel dyskusyjny
11.40 - 12.10 | 30min
Panel dyskusyjny
Czy umiemy zarządzać ryzykami technologicznymi? Jak budować system, który faktycznie służy organizacji, a nie jedynie spełnieniu wymogów compliance?
Moderator:
Director of Business Development
Evention
Paneliści:
Kierownik Zespołu Bezpieczeństwa
Unum

Dyrektor Działu Ryzyka i Ciągłości Działania IT
Alior Bank

Dyrektor Biura Bezpieczeństwa
KDPW
12.10 - 12.20 | 10min
Prezentacja
Komentarz technologiczny: Bezpieczeństwo zaczyna się tam gdzie aplikacja - na etapie jej tworzenia
CISSP, Specjalista do spraw cyberbezpieczeństwa
Omnilogy
12.20 - 12.30 | 10min
Prezentacja
Q&A do sesji

Wszystkich uczestników zapraszamy do sesji pytań i odpowiedzi. Na wszystkie wątpliwości odpowiedzą nasi eksperci występujący w danym bloku konferencji. Będzie to doskonała okazja do pogłębienia swojej wiedzy na temat poszczególnych filarów DORA.

12.30 - 12.55
12.30 - 12.55 | 25min
Przerwa kawowa
12.55 - 13.50
BLOK TEMATYCZNY: Ryzyka łańcucha dostaw ICT
12.55 - 13.10 | 15min
Prezentacja
Jak DORA zmieni rynek dostawców usług ICT w sektorze finansowym?
Ekspert, Departament Cyberbezpieczeństwa
Komisja Nadzoru Finansowego
Panel dyskusyjny
13.10 - 13.40 | 30min
Panel dyskusyjny
3rd party risks – jak uniknąć syndromu "ankietozy"?
Moderator:
Sekretarz Rady
Evention
Paneliści:
Kierownik Zespołu Bezpieczeństwa
UNIQA

Counsel
PwC Legal

13.40 - 13.50 | 10min
Prezentacja
Q&A do sesji

Wszystkich uczestników zapraszamy do sesji pytań i odpowiedzi. Na wszystkie wątpliwości odpowiedzą nasi eksperci występujący w danym bloku konferencji. Będzie to doskonała okazja do pogłębienia swojej wiedzy na temat poszczególnych filarów DORA.

13.50 - 14.40
13.50 - 14.40 | 50min
Lunch
14.40 - 15.45
BLOK TEMATYCZNY: Zarządzanie incydentami, współpraca i raportowanie
14.40 - 14.55 | 15min
Prezentacja
Czy DORA pomoże w lepszej współpracy sektora, jak lepiej działać wspólnie w skali ponadkrajowej?
Global Cybersecurity Lead
HSBC
Panel dyskusyjny
14.55 - 15.25 | 30min
Panel dyskusyjny
Czy jest optymalna droga - jak godzić różnorodne obowiązki raportowe w cybersecurity?
Moderator:
Director of Business Development
Evention
Paneliści:
IT Risk Officer
BNP Paribas

Global Cybersecurity Lead
HSBC

IT Architect
SII
15.25 - 15.35 | 10min
Prezentacja
Komentarz technologiczny: Zarządzanie, sprawne reagowanie i raportowanie incydentów cyberbezpieczeństwa kluczem do zapewnienia ciągłości biznesowej firmy.
Sales Engineering EEUR – EMEA
Forcepoint
15.35 - 15.45 | 10min
Prezentacja
Q&A do sesji

Wszystkich uczestników zapraszamy do sesji pytań i odpowiedzi. Na wszystkie wątpliwości odpowiedzą nasi eksperci występujący w danym bloku konferencji. Będzie to doskonała okazja do pogłębienia swojej wiedzy na temat poszczególnych filarów DORA.

15.45 - 16.10
15.45 - 16.10 | 25min
Przerwa kawowa
16.10 - 16.50
Praca w grupach – najważniejsze wyzwania spod znaku DORA

Uczestnicy zostaną podzieleni na równoliczne zespoły, które mają czas na wymianę opinii i odniesienie się do innych – jak widzą swoją drogę do spełnienia wymogów DORA

16.10 - 16.50 | 40min
Grupa robocza
Grupa 1: Testowanie operacyjnej odporności organizacji
Moderator:
Wicedyrektor Departamentu Bezpieczeństwa
mBank
16.10 - 16.50 | 40min
Grupa 2: Raportowanie incydentów cyberbezpieczeństwa
Moderator:
Ekspert ds. Zgodności i analizy ryzyka bezpieczeństwa IT
Bank Gospodarstwa Krajowego
16.10 - 16.50 | 40min
Grupa 3: Zarządzanie ryzykiem technologicznym
Moderator:
Senior Manager
PwC Polska
16.10 - 16.50 | 40min
Grupa 4: Ryzyko łańcucha dostaw ICT
Moderator:
16.10 - 16.50 | 40min
Grupa 5: Wymiana informacji o cyberzagrożeniach z innymi podmiotami i instytucjami.
Moderator:
Dyrektor Biura Bezpieczeństwa
KDPW
16.50 - 17.05
16.50 - 17.05 | 15min
Zakończenie pierwszego dnia konferencji i wyniki konkursu
Dyrektor Programowy
Evention
17.05 - 20.00
17.05 - 20.00 | 175min
Wieczorny koktajl w foyer konferencyjnym

Po dniu pełnym wrażeń i ogromnej dawki wiedzy wszystkich uczestników konferencji zapraszamy na wieczorny koktajl integracyjny, który odbędzie się w foyer konferencyjnym. Spotkanie będzie idealną okazją do dalszych rozmów i networkingu przy kieliszku dobrego wina lub piwa.

Dzień drugi - 26 października

Warsztaty online - platforma Zoom

10.00 - 12.00
Warsztaty
10.00 - 12.00 | 120min
Warsztaty
Testowanie operacyjnej odporności cyfrowej
ONLINE
Partner
Antifragility Institute

Dora Forum 2024

5-6.10.2024r.

www.doraforum.pl

Organizator konferencji

Evention sp. z o.o
Rondo ONZ 1 Warszawa, Polska
www.evention.pl

Kontakt

Weronika Warpas
m.
e: weronika.warpas@evention.pl

© 2024 | Strona korzysta z plików cookies. Przeglądanie strony oznacza akceptację.